THIBAUT de MAISIČRES, Baron Gilbert, A.-M.-P.

Geboren te Luik op 27 januari 1914 en overleden te Ukkel op 4 november 2001.

 

Ere Generaal-majoor.

Ere Hoofd van het Huis van de Prinsen van Luik, 1971-1980.

Vleugeladjudant van de Prins van Luik, 1959-1971.

Ordonnans Officier van de Prins Regent, 1950.

Commandant van het 1ste Regiment Gidsen, 1962-1963.

 

Commandeur Leopoldsorde, Commandeur Kroonorde, Oorlogskruis 1940 met Palm, Kruis der Ontsnapten 1940-1945, Kruis van Politiek Gevangene 1940-1945, Herinneringsmedaille 1940-1945 met Gekruiste Sabels, Medaille van de Krijgsgevangene 1940-1945, Militair Kruis 1ste Klasse.

Grootkruis Orde van Koning Abdul Aziz Saoedi-Arabië, Francisco de Miranda Orde Venezuela, Bintang Jasa Utama Orde Indonesië, Orde van de Heilige Schat Japan en Al Merito Orde Equator, Groot Officier St. Olav Orde Noorwegen, Dapperheid Orde Kameroen, Orde voor Verdienste van de Duitse Bondsrepubliek, Tudor Vladimirescu Orde Roemenië, Orde van Isabella de Katholieke Spanje, Orde van de Azteekse Adelaar Mexico, Orde voor Verdienste Italië en Orde voor Verdienste Polen, Commandeur Orde van de Bevrijder San Martin Argentinië, Koninklijke Victoria Orde Groot-Brittannië, Orde van Adolf van Nassau en Orde van de Eiken Kroon Luxemburg, Ouissam Alaouite Orde Marokko, Orde voor Verdienste Oostenrijk, Orde van de Witte Roos Finland, Huisorde van Oranje Nederland, Orde van de Republiek Tunesië, Orde voor Verdienste Senegal, Orde van de Vlag Joegoslavië, Danebrog Orde Denemarken, Legioen van Eer Frankrijk, Nationale Orde Ivoorkust, Nationale Orde Rwanda, Zwaard Orde Zweden, Luipaard Orde Zaďre, Officier Orde van de Heilige Karel Monaco.

 

Garden-Party in het Kasteel van Laken, 30 juni 1959.

De Koning en Koning Leopold III organiseerden dinsdagnamiddag een garden-party in het Kasteel van Laken n.a.v. het huwelijk van Prins Albert. De hele Koninklijke Familie, afgezien van Koningin Elisabeth en Prinses Lilian, beiden ziek, waren aanwezig, eveneens buitenlandse prinsen en de ouders van Prinses Paola. v.l.n.r.: Commodore Geluyckens, Prinses Paola, Prins Albert en Kolonel Thibaut de Maisčres.

 

Reserve Generaal-majoor Thibaut de Maisičres werd geboren te Luik in 1914.

In 1935, na te zijn afgestudeerd met de 79ste promotie infanterie/cavalerie aan de Koninklijke Militaire School, volgt hij gedurende zes maand de cursussen aan de voorbereidingsschool voor onderluitenants van de infanterie.

Luitenant Thibaut de Maisičres, tot deze graad bevorderd in december 1938, dient van 1936 tot 1939 achtereenvolgens als pelotonscommandant bij het 4de Linie, 11de Linie en het 1ste Regiment Carabiniers Prins Boudewijn.

Hij neemt deel aan de veldtocht van 1940 als compagnie commandant van het 2de Regiment Grenadiers en krijgt het kruis van Ridder in de Leopoldsorde met Palm en het Oorlogskruis 1940 met Palm voor “zijn schitterend gedrag voor Canne op 10 en 11 mei 1940”.

Krijgsgevangen genomen, werd hij de Belgische “recordman” der ontsnappingen door het lukken van 5 van zijn 28 ontsnappingspogingen uit het krijgsgevangenenkamp.

Na vijf jaar gevangenschap in Duitsland herneemt hij de actieve dienst als kapitein in hoedanigheid van verbindingsofficier bij de Belgische verbindingsdienst te Frankfurt. Op dit tijdstip ontvangt hij de gelukwensen van de minister voor zijn schitterend gedrag gedurende de meidagen van 1940 en in gevangenschap.

Adjudant-majoor bij het 1ste Regiment Jagers te Paard in 1948, gaat kapitein Thibaut de Maisičres in 1949 over van het korps van de infanterie naar het pantserkorps.

In 1950 volgt kapitein-commandant Thibaut de Maisičres de cursussen van “The Armoured Officer Advanced Course” (armoured school) te Fort Knox in de Verenigde Staten. Teruggekeerd uit de Verenigde Staten wordt hij aangewezen voor het 1ste Jagers te Paard.

Eskadronscommandant bij het 1ste Regiment Gidsen in 1952, gaat hij vervolgens in 1953 over naar het studiebureau van de Pantserschool. Tot majoor bevorderd op 26 september 1953, wordt hij aangeduid voor de generale staf van de landmacht – directie van de pantsertroepen – en wordt in cumulatie aangewezen voor het Huis van de Koninklijke Prinsen.

Tot luitenant-kolonel bevorderd in maart 1958, wordt hij in 1959 tot vleugeladjudant van Prins Albert, Prins van Luik benoemd.

Van 1962 tot 1963 voert hij het bevel over het 1ste Regiment Gidsen.

Kolonel bevorderd in maart 1963, gaat hij over naar de directie van de pantsertroepen.

Benoemd tot Hoofd van het Huis van Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins en de Prinses van Luik, wordt reserve kolonel Thibaut de Maisičres aangesteld in het ambt van de graad van generaal-majoor voor de duur van zijn opdracht.

Bij KB van 2 mei 1972 krijgt Generaal-majoor Baron Thibaut de Maisičres de titel van Ere Generaal-majoor.