VAN PRAET, Jules, F.-J.-A.

Geboren te Brugge op 2 juli 1806 en overleden te Brussel op 28 december 1887.

 

Minister van het Huis van Koning Leopold II, 1865-1887

Minister van het Huis en Privť-Secretaris van Koning Leopold I, 1831-1865

Lid van de Koninklijke Academie van BelgiŽ

 

Grootkruis Leopoldsorde, Burgerlijk Kruis.

Grootkruis Orde voor Burgerlijke Verdienste en Hertogelijke Huisorde Saksen, Orde van de Leeuw van Zšhringen Baden, Orde van de Heilige MichaŽl Beieren, Orde van de Witte Adelaar Rusland, Orde van de Rode Adelaar Pruisen, Orde van de Poolster Zweden, Legioen van Eer Frankrijk, St. Januarius Orde Napels, Leopoldsorde Oostenrijk, St. Jozef Orde Toscane en Karel III Orde Spanje, Groot Officier met Briljanten Nichan Iftikhar Orde TunesiŽ, Commandeur St. Etienne Orde Hongarije, Officier Orde van Toren en Zwaard Portugal.

 

 

 

Jules Van Praet werd eerst aangetrokken door geschiedkundige navorsingen, waarvan hij niet afzag. Hij speelde een actieve rol in de onderhandelingen te Londen tussen de Belgische regering en Prins Leopold.

Toen deze Koning gekozen werd, stelde Leopold hem aan tot Secretaris van zijn Kabinet op 12 juli 1831.

Van Praet, raadgever en vertrouweling van Koning Leopold I, onderhield onafgebroken politieke onderhandelingen met de Belgische politieke wereld en met de buitenlandse hoven.

Koning Leopold II vertrouwde hem de opdracht toe Napoleon III kennis te geven van zijn troonsbestijging, en zoals zijn vader maakte hij zich de raadgevingen en de ervaring van de staatsman Van Praet ten nutte.